Πριν μερικές μέρες οι Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Λικ Γκοντάρ απείχε από το φεστιβάλ κινηματογράφου των Κανών, εκφράζοντας την διαμαρτυρία του για την στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας. Με αφορμή αυτή την είδηση ανατρέξαμε στο ίντερνετ ώστε να σας παρουσιάσουμε πληροφορίες που αφορούν την έννοια του φιλελληνισμού και τους φιλέλληνες. Πιστέψτε μας ανακαλύψαμε πολύ όμορφες αναφορές.
Ξεκινάμε με την πιο πρόσφατη συνέντευξη του μεγάλου σύγχρονου μουσουργού του Jean Michel Jarre την οποία θεωρούμε την πιο σημαντική για πολλούς και διάφορους λόγους:
Στη συνέχεια να σας υπενθυμίσουμε και την δήλωση του Ζαν Λικ Γκοντάρ:
Ο λόγος που αναδημοσιεύουμε και εμείς με τη σειρά μας αυτή την είδηση είναι ο εξής: Θέλουμε τέτοια σπουδαία γεγονότα να υπάρχουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές στο διαδίκτυο.
Τώρα θα κάνουμε κάτι άλλο το οποίο διέπει την φιλοσοφία του blog-site μας. Θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε καλύτερα την έννοια του ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ μέσα από αξιόλογες αναφορές που βρήκαμε στο ίντερνετ.
Ας πάρουμε καταρχήν μια ιδέα για το που οφείλει τις ρίζες του ο φιλελληνισμός.
Ο πιο διάσημος φιλέλληνας πάντως θεωρείται ο Λόρδος Βύρων του οποίου η ζωή και το έργο παρουσιάζονται υπέροχα στην Βικιπαίδεια:
Υπάρχουν όμως και τόσοι άλλοι φιλέλληνες οι οποίοι πρόσφεραν βοήθεια με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο στον ελληνικό λαό. Αξίζει να τους γνωρίσουμε.
Θα κλείσουμε το αφιέρωμα μας αυτό με κάποιους άλλους φιλέλληνες οι οποίοι κι αυτοί τότε παλιά βοήθησαν τους Έλληνες στους αγώνες της απελευθέρωσης. Ήταν από την άλλη πλευρά του ατλαντικού και αξίζουν μιας παραπάνω αναφοράς για να τους συνδέσουμε με το σήμερα και αυτούς...
Όπως θα διαβάσατε στο site ένας από αυτούς τους Αμερικανούς φιλέλληνες ήταν και κάποιος με το όνομα Ουίλιαμ Ουάσιγκτον. Ο συγκεκριμένος ήταν ανιψιός κάποιου Αμερικανού προέδρου που λεγόταν και αυτός Ουάσιγκτον......
Ο Ουίλιαμ Ουάσιγκτον, αξιωματικός του στρατού, πολέμησε στο Μεσολόγγι και σκοτώθηκε το 1827 στο Ναύπλιο.....Ήταν πριν από 183 χρόνια...Πως αλλάζουν οι καιροί...ε??
Σήμερα??
Σήμερα απλά περιμένουμε κάποιες φωνές σαν του Γκοντάρ και του Ζαρ για να πάρουμε κουράγιο...
Κάτι είναι κι αυτό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου